Robię domowe sajgonki jak z wietnamskiej restauracji. Jeden składnik sprawia, że farsz jest wyjątkowy
Ja robię sajgonki z mięsem mielonym, porem, cebulką dymką, marchewką, kapustą pekińską i makaronem ryżowym. Możesz do farszu dodać także inne składniki np. grzyby mun, kiełki fasoli, czerwoną paprykę, pędy bambusa. Za wyjątkowy aromat mięsno-warzywnego nadzienia odpowiadają nie tylko przyprawa 5 smaków oraz sos rybny i sos sojowy, ale także świeży korzeń imbiru.
Przekąskę tą można spożywać na ciepło i na zimno. Smażone i pieczone sajgonki należy podawać z aromatycznymi sosami. W moim przepisie sos powstaje na bazie sosu sojowego.
Jak zrobić sajgonki w domu?
Farsz do sajgonek najlepiej przygotować w woku lub na głębokiej patelni z grubym dnem. Marchewkę polecam pokroić w wąskie słupki, bo wówczas zachowa chrupkość, ale możesz również zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach.
Rada: sajgonki z poniższego przepisu możesz podawać usmażone w głębokim tłuszczu lub upieczone w piekarniku. W tym celu przygotuj dodatkowo: 1 szklankę oleju do smażenia sajgonek lub 1 roztrzepane jajko i sezam do sajgonek pieczonych w piekarniku.
Przepis: Sajgonki
Sajgonki to łatwe w przygotowaniu danie. Gotowy farsz wystarczy zawinąć w papier ryżowy (podobnie jak krokiety).
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wietnamska
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
Składniki
- 12 arkuszy papieru ryżowego
- 300 g mięsa mielonego
- 100 g makaronu ryżowego nitki
- 2 średniej wielkości marchewki
- 3 ząbki czosnku
- biała część pora
- 1 duży pęczek cebulki dymki
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 3 łyżki oleju roślinnego
Do przyprawienia:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- świeża kolendra
- szczypiorek
Na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z limonki
- kawałek świeżej papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników farszuMakaron ryżowy ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź i przelej zimną wodą. Ostudzony makaron ryżowy posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Białą cześć pora pokrój wzdłuż na cienkie paski. Cebulkę dymkę (biała i zielona część) oraz kapustę pekińską posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Świeży korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Przygotowanie sosuMokre składniki przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki.
- Smażenie mięsaW woku lub na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulkę dymkę, pora, czosnek i marchewkę. Smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodaj mielone mięso. Dokładnie wymieszaj i smaż z cebulką, porem, marchewką i czosnkiem przez około 10 minut, często mieszając. Do podsmażonego mięsa dodaj posiekaną kapustę, sos sojowy, sos rybny, imbir oraz przyprawę 5 smaków. Wymieszaj i duś pod przykryciem około 5 minut. Dodaj makaron ryżowy. Wymieszaj i duś jeszcze około 1 minutę. Na koniec dodaj garść posiekanej kolendry oraz garść posiekanego szczypiorku i wymieszaj.
- Zwijanie i smażenie sajgonekKażdy arkusz papieru ryżowego zanurz na kilka sekund w misce z ciepłą wodą lub namocz na desce do krojenia za pomocą pędzelka. Papier ryżowy po namoczeniu stanie się miękki i plastyczny. Na arkusz papieru ryżowego nałóż farsz i zwijaj podobnie jak krokiety – zawiń na farsz boki ciasta, a następnie dolny brzeg i zwiń w rulon. Gotowe sajgonki możesz usmażyć w głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku.
Jeśli decydujesz się na sajgonki w wersji pieczonej, to nagrzej urządzenie do 200 stopni Celsjusza, góra-dół, z termoobiegiem i po wstawieniu blachy z sajgonkami piecz je koło 10 minut. Przed pieczeniem posmaruj papier ryżowy roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu.
Jeżeli chcesz usmażyć sajgonki, to w woku lub na patelni rozgrzej około 1 szklanki oleju, a następnie smaż sajgonki z każdej strony na złoty kolor.
Sajgonki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.